Team

Ontmoet onze collega... Sanne Mateman

  • Susanne Sterkenburg
Xprtise consultants zijn performance georiënteerde learning consultants met een brede ervaring in het ontwikkelen van prestatiegerichte leeroplossingen. Met veel energie en een brede expertise ontwerpen en implementeren zij de juiste oplossing voor de juiste (leer)behoefte en stellen zij medewerkers in staat kennis op te doen tíjdens het werken. Dit leidt tot zichtbare prestatieverbetering. Maar… hoe doen onze collega’s dat en wat drijft hen dit te doen?

We gaan ‘In gesprek’ met onze collega’s over hun achtergrond in leren en ontwikkelen, de Xprtise-projecten die hen trots maken en hun visie op de grootste uitdagingen in Learning & Development de komende jaren. Dit keer de beurt aan onze Learning & Performance consultant Sanne Mateman. Na haar bachelor diploma Learning & Development in Organisations (voorheen Opleidingskunde) aan de HAN in Nijmegen én een stage bij Defensie, is Sanne gestart als L&D specialist bij Teleperformance. Een bedrijf dat zorg draagt voor het klantcontact voor grote organisaties, overheden en multinationals. Toen zij in 2022 deelnam aan de Performance Journey goes Dutch en daar in aanraking kwam met de 5 Moments of Need® methodologie, wist ze meteen: ‘hier wil ik mij verder in verdiepen!’ Een jaar later startte Sanne bij Xprtise als Learning & Performance consultant en is zij medeverantwoordelijk voor een aantal mooie projecten, onder andere bij Alrijne ZorggroepJanssen en de Koninklijke Marechausse én verdiept zij zich momenteel in Artificial Intelligence (AI).

Wie? Sanne Mateman (1995)
Wat? Learning & Performance consultant bij Xprtise sinds juli 2023
Waar? Xprtise NL, ’s Hertogenbosch.

Samen met mijn man Wesley -we zijn vorig jaar getrouwd- en onze Beagle hond Pippin, woon ik in Doetinchem. In 2019 heb ik mijn opleiding Learning & Development in Organisations (toen nog Opleidingskunde) aan de HAN in Nijmegen afgerond. Het leuke is; ik zat bij Saskia Huussen in de klas, en nu zijn we collega’s. Tijdens mijn studie heb ik veel stage gelopen bij Defensie en ik ben daar ook afgestudeerd. Mijn man werkt daar ook, dus dat was leuk om ervaringen te kunnen delen. Toen ik startte als Learning & Development specialist bij Teleperformance, ging ik meer de diepte in. Daar heb ik o.a. e-learnings ontworpen, hele opleidingstrajecten opgezet en diverse leermaterialen gemaakt. Samen met een collega ben ik destijds naar de Performance Journey goes Dutch in Ermelo geweest. Hier werd ik blij verrast door het horen over alle mogelijkheden van de 5 Moments of Need® methodologie; voor mij de heilige graal in leren en ontwikkelen! Bij Teleperformance zochten wij precies dit soort ondersteuning, dus toen ben ik mij daar verder in gaan verdiepen. Toen Saskia mij een jaar later vroeg om bij Xprtise te komen werken, viel alles op zijn plek.

Waar krijg jij de meeste energie van? Wat is jouw passie?

In mijn vrije tijd speel ik graag voetbal en spreek ik regelmatig af met vrienden en familie. Ons huis in Doetinchem wordt ook wel ‘de herberg’ genoemd; iedereen is graag bij ons en ik vind het heerlijk om het gezellig te maken. Ik krijg dan ook veel energie van gezellig samen zijn, van fijne sfeer, van harmonie. En ik ben een sociaal verbinder, ook op kantoor bij Xprtise.

‘Tijdens de Performance Journey goes Dutch werd ik blij verrast van alle mogelijkheden van de 5 Moments of Need® methodologie; voor mij de heilige graal in leren en ontwikkelen.’

Wat maakt het vakgebied Learning & Development voor jou zo interessant?

Dat is voor mij echt de ontwikkeling van mensen. Ik wilde altijd al graag met mensen werken, maar de schoolse vorm van onderwijs past niet bij mij. Een uitvoerende functie als zorgmedewerker ook niet. Daarom ben ik op zoek gegaan naar iets waar je met mensen kunt werken zónder dat het de kant van onderwijs of zorg op gaat. In die zoektocht kwam ik Learning & Development tegen. In mijn studie en in mijn werk zie je terug waar ik het meeste blij van word;het ondersteunen van mensen die zich aan het ontwikkelen zijn. En helpen hen beter te maken. Ik zou echt niet anders willen!

Wat maakt Xprtise volgens jou uniek?

Wat Xprtise uniek maak is de methodologie waar we mee werken, deze is echt onderscheidend. Vooral als het gaat om ondersteuning bieden op de werkplek en de transfer van het geleerde naar de uitvoering. Dat was een enorme eyeopener voor me toen ik bij Xprtise kwam werken. Het leren wordt binnen onze 5 Moments of Need® aanpak gekoppeld aan de performance van de medewerkers, waardoor het rendement van leren direct meetbaar wordt. Er zijn maar weinig andere bedrijven die mensen op deze manier zo goed kunnen ondersteunen op de werkplek.

Aan welke projecten werk je? En op welke ben je het meeste trots?

Op dit moment ben ik veel bezig voor Alrijne Zorggroep, waar ik onder andere betrokken ben bij de ontwikkeling van Alrijne Leerlab. Dit is het nieuwe, innovatieve leer-ecosysteem dat we samen met een LMS-leverancier hebben gebouwd. Het biedt één ingang tot het totale aanbod voor leren binnen Alrijne. Daarnaast ben ik samen met een aantal collega’s betrokken bij de ontwikkeling van een Digitale Coach voor anesthesiemedewerkers bij Alrijne en zijn we samen met een Artificial Intelligence (AI) expert aan het onderzoeken wat AI kan betekenen voor leren en ontwikkelen binnen Alrijne Zorggroep. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos. Ik snap dingen snel, dus dat maakt het uitzoekwerk en de sessies met de expert extra leuk.

Daarnaast werk ik ook aan mooie projecten voor onder andere Janssen en de Koninklijke Marechaussee. Bij die laatste hebben we een pilot gericht op werkplekondersteuning ingericht en de resultaten getest. Hierin is een groot verschil zichtbaar in hoe informatie wordt gezocht én in hoe lang men daarover doet. Om je een idee te geven: in een 0-meting kon in 35 gevallen het antwoord niet worden gevonden, in de 1-meting was dat maar één keer. Ook de snelheid waarmee dit ging is significant verbeterd. Op dit project ben ik dan ook het meeste trots! Naast dat we met onze oplossing zo’n groot verschil hebben aangetoond, reageerde iedereen heel positief op iets waar ik aan heb meegebouwd. Dat we met alle collega’s zo’n mooi eindresultaat kunnen neerzetten, maakt mij heel blij. Datzelfde geldt ook voor het Alrijne Leerlab. We kunnen echt verschil maken voor en met de klant.

‘We kunnen echt verschil maken voor en met de klant.’

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen in L&D de komende jaren?

Ik kan hier natuurlijk Artificial Intelligence (AI) noemen, maar dat is te gemakkelijk! We horen overal hoe belangrijk het is, maar (nog) niet hoe het moet, hoe we het effectief kunnen inzetten en wat het écht allemaal kan. Dus daar ligt de uitdaging; in zelf (onder)zoeken hoe het écht werkt, in plaats van erover te blijven praten dat het belangrijk is en we er iets mee moeten doen. Op Google is er veel uitleg ‘voor dummies’, dat is heel interessant en kan ik iedereen aanraden. Daarmee wordt AI praktischer en leuker gemaakt voor iedereen.

Daarnaast moeten we er ook rekening mee houden dat mensen een steeds kortere spanningsboog hebben. Denk maar aan de filmpjes van een paar seconden op social media. Hoe korter, hoe beter.  De vraag is dan ook: hoe houdt je mensen betrokken en uitgedaagd in het leren, maar ook in de ondersteuning die je biedt in het werk? Mensen hebben niet meer de tijd om een e-learning te volgen, ookal kost het maar een kwartier van de tijd. Er is geen motivatie meer om het werk neerleggen om te leren, of om zelfs na werktijd iets doen. Daar moeten we in de branche slim mee omgaan.

En als laatste denk ik dat video belangrijk is en ook steeds belangrijker wordt. Niet alle content is geschikt om te verwerken in een (korte) video, maar als het kan, dan helpt dat zeker!

Meer weten over Sanne Mateman? Bekijk haar LinkedIn-profiel of stuur een e-mail naar: s.mateman@xprtise.com.

Meer weten?

Neem contact op met één van onze medewerkers of vul het contactformulier in.

Xprtise B.V. Parallelweg 27, 5223 AL, 's-Hertogenbosch