Blogs

Praktijkervaring opdoen; Hoe is het om stage te lopen bij Xprtise?

  • Susanne Sterkenburg

De ervaringen van Nine van Neerven, derdejaarsstudent aan de HAN in Nijmegen

Xprtise ondersteunt organisaties bij het opzetten en implementeren van succesvolle leerstrategieën en maakt leren op de werkplek écht mogelijk. Dat wij leren en ontwikkelen belangrijk vinden, staat buiten kijf. Daarom willen wij jonge, gemotiveerde studenten de kans geven zich te ontwikkelen in het bedrijfsleven. Dit doen wij door het bieden van een stageplek waarin zij mee kunnen draaien in onze organisatie én onderzoek kunnen doen.

We zijn benieuwd hoe Nine van Neerven (2001), student Learning & Development in Organisations (voorheen Opleidingskunde) aan de HAN in Nijmegen haar derdejaarsstage bij Xprtise heeft ervaren. We gaan met haar in gesprek over haar opleiding, de stage bij Xprtise én haar toekomstplannen.

Wie? Nine van Neerven (2001)
Wat? Stagiaire / Junior Consultant bij Xprtise sinds september 2022
Waar? Xprtise NL, ’s Hertogenbosch.

Van elkaar leren

Ik ben derdejaars student aan de HAN in Nijmegen en woon in een leuk studentenhuis in de stad. Ik houd enorm van koken (en eten natuurlijk!) en van backpacken. Voordat ik bij Xprtise aan mijn stage begon, heb ik een reis gemaakt naar Borneo waar ik in de jungle ben geweest. Deze zomer blijf ik wat dichterbij huis; we gaan met de caravan naar Zuid-Frankrijk. Volgend jaar -na mijn afstuderen- hoop ik weer een langere reis te kunnen maken, dit keer naar Zuid-Amerika. Maar eerst ga ik na de zomer natuurlijk starten met mijn afstudeerjaar waar ik o.a. een minor in Lissabon ga doen én mij ga focussen op mijn afstudeerproject bij ETZ in Tilburg (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis).

Mijn opleiding Learning & Development in Organisations leert je alles over de ontwikkeling van werknemers binnen organisaties. Dit kunnen alle organisaties zijn: van de zorg tot de technische sector tot in de bouw. Ik word opgeleid om leertrajecten te ontwerpen en ontwikkelen, te adviseren over passende leer- en ontwikkeloplossingen. Of medewerkers te trainen en coachen in hun leervragen, om uiteindelijk leren binnen organisaties te stimuleren en te faciliteren. Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik het geweldig vind om met mensen bezig te zijn; het sociale aspect vind ik leuk. Is er een probleem? Dan wil ik dat graag helpen oplossen. Daarnaast is mijn opleiding heel breed. Ik weet nog steeds niet in welke sector ik wil werken, maar dat hoef ik ook nog niet te weten. Er is heel veel mogelijk!

Hoe ben je bij Xprtise terecht gekomen?

Tijdens een gastcollege over de 5 Moments of Need® methodologie bij ons op de HAN, ontmoette ik twee collega’s van Xprtise. Ik vond het een heel interessant college en kreeg meteen een goede indruk van het bedrijf. Hard werken, aanpakken, initiatief tonen, maar ook zeker tijd voor lol met elkaar. We hebben gegevens uitgewisseld en al meteen wist ik: ‘hier wil ik graag praktijkervaring opdoen’. De gesprekken die daarna volgden voelden erg goed, dus ben ik in september 2022 gestart met mijn derdejaars-stage van tien maanden. Deze heb ik vorige maand met een mooie 8 afgerond. Nu blijf ik -naast mijn opleiding- als Junior Consultant voor een aantal uur per week werken bij Xprtise.

‘We hebben na het gastcollege gegevens uitgewisseld en al meteen wist ik: ‘hier wil ik graag praktijkervaring opdoen’.’

Welke stageopdracht heb je gedaan?

Het derde jaar van mijn opleiding staat volledig in het teken van een praktijkstage waar je in overleg bepaalt welke L&D-opdrachten je doet. Je verdiept jezelf in de rol van L&D-adviseur. Ik heb dan ook meerdere adviesopdrachten gedaan, waarvan één groter onderzoek voor Alrijne Zorggroep. Ik heb onderzocht hoe we het gebruik van de Performance Supportoplossing AskAlrijne nóg meer kunnen bevorderen. Het was bij deze opdracht erg leuk en leerzaam om met de doelgroep -dus de verpleegkundigen in het ziekenhuis- zelf te praten. Alrijne dacht goed mee en Saskia, mijn stagebegeleider binnen Xprtise, heeft mij daarin fijn bij begeleid. Daarnaast heb ik een aantal PoC’s (Proof of Concepts), dus content voor verschillende bedrijven gemaakt. En heb ik zelf deelgenomen aan de 5 Moments of Need® opleiding. Mijn opleiding aan de HAN, gaat niet veel in op werkplekleren en Performance Support, daarom was het juíst interessant om de 5 Moments of Need® opleiding te volgen. Daar heb ik veel van geleerd. Als Junior Consultant ging ik mee naar analyse-sessies, ontwikkelde ik veel verschillende content voor allerlei klanten en heb ik aan de Xprtise consultants een training gegeven over verbindende communicatie.

Hoe vond je het om bij Xprtise stage te lopen? En waarom?

Mijn stage vond ik heel leerzaam op professioneel vlak, maar ook zeker op persoonlijk vlak. Ik heb goed kunnen ervaren hoe het bedrijfsleven werkt, door tien maanden lang fulltime mee te werken. Het is mij goed afgegaan en daar ben ik heel blij mee. Ik heb voornamelijk ervaren dat het heel belangrijk is dat je een fijn team hebt om mee samen te werken. Een team dat goed voelt en waarop je kunt vertrouwen. Dat is absoluut zo bij Xprtise. Het maakt voor mij dan bijna niet uit wat voor werk ik doe. Daarnaast heb ik bij Xprtise ervaren dat ik veel vrijheid kreeg in mijn werkzaamheden. Door initiatief te tonen en proactief te zijn, mocht ik veel oppakken en deels zelf bepalen waaraan ik meewerkte. Ik heb mij nooit een ‘stagiaire’ gevoelt, maar juist een volwaardige collega. Dat geeft een stuk erkenning én ik voelde mij al snel waardevol en nuttig voor de organisatie. Vooral omdat kleine dingen meteen werden gewaardeerd. Xprtise investeert echt in je, het is een hecht team, ze houden van gezelligheid en een feestje. Maar professionaliteit staat ook zeker hoog in het vaandel. Ik kan dan ook iedereen die mijn opleiding doet, aanraden om een praktijkstage bij Xprtise te doen!

‘Ik heb mij nooit een ‘stagiaire’ gevoelt, maar juist een volwaardige collega. Dat geeft een stuk erkenning én ik voelde mij al snel waardevol en nuttig voor de organisatie.’

Visualiseer: je bent afgestudeerd, wat doe je dan? Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Dat vind ik nu nog lastig te beantwoorden! Eerst ga ik mij focussen op mijn afstuderen. Mijn proeve van bekwaamheid ga ik doen bij ETZ in Tilburg (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis): het bevoegd en bekwaam houden van bepaalde vaardigheden van verpleegkundigen. En dan wil ik na mijn studie graag eerst een reis maken naar Zuid-Amerika. Ik sluit ook niet uit dat ik na mijn afstuderen bij Xprtise blijf werken. Ik ben nog zoekende wat ik allemaal leuk vind. Ik weet wel dat een 40-uurs baan op kantoor niets voor mij is. De afwisseling (met klanten) wat ik bij Xprtise heb ervaren, heb ik nodig. Het consultants-vak bevalt me in ieder geval erg goed. Bij Xprtise werken we echt sámen met de klant. Niet voor de klant, maar met elkaar en dat vind ik heel leuk! We gaan het zien volgend jaar! Ik kijk er in ieder geval erg naar uit.

Wil je meer weten over Nine? Ga dan naar haar LinkedIn pagina.

Meer weten?

Heb je interesse om stage te lopen bij Xprtise en volg je een opleiding in leren en ontwikkelen? Neem contact op met één van onze medewerkers of vul het contactformulier in.

Xprtise B.V. Parallelweg 27, 5223 AL, 's-Hertogenbosch