Succesverhalen

Erasmus MC

Mooie resultaten Ask Erasmus MC COVID-19 werkplekleeroplossing

Werkplekleeroplossing  binnen tien werkdagen gelanceerd

Het Erasmus MC in Rotterdam heeft in verband met de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 binnen tien werkdagen -samen met de consultants van Xprtise- de werkplekleeroplossing Ask Erasmus MC gelanceerd. Een online portaal waar zorgprofessionals van Erasmus MC én daarbuiten zich kunnen laten bijscholen en informeren over het COVID-19 virus. We vroegen Madelon Panman, manager van de Erasmus MC Academie en Mari Tere Zaragoza, stafadviseur van de Erasmus MC Academie om hun resultaten met ons te delen.

Bij het uitrollen van de Ask Erasmus MC leeromgeving, is de 5 Moments of Need® methodologie gebruikt. Dat was voor de betrokken medewerkers van het Erasmus MC even ‘omdenken’, omdat zij voorheen vooral gericht waren op het formele leren: de 10 en 20 uit het 70:20:10 model  van Charles Jennings. ‘Learning on the job’ vond dan ook nog plaats op de achtergrond. De uitbraak van het coronavirus bracht daar dírect verandering in door het lanceren van de werkplekleeroplossing ‘Ask Erasmus MC’.

Informatie gemakkelijk vindbaar

De 5 Moments of Need® geeft een duidelijke structuur om het leren op de werkplek te ondersteunen. De werkplekleeroplossing is visueel aantrekkelijk en heeft een laagdrempelige opmaak. Door de inzet van Performance Support met AskDelphi hebben zorgprofessionals die gebruik maken van Ask Erasmus MC op de werkplek binnen 2 klikken of 10 seconden ondersteuning bij het uitvoeren van hun werk. Mari Tere Zaragoza: ‘Het fijne van Ask Erasmus MC is dat de informatie die medewerkers nodig hebben bij elkaar staat en dus gemakkelijk vindbaar is. We kregen én krijgen nog steeds content uit het werkveld. Medewerkers missen bijvoorbeeld informatie over bepaalde materie waar ze tijdens het werk tegen aanlopen en geven ons tips of zelfs uitgewerkte klinische lessen, checklists, werkinstructies of andere materialen die zij zelf hebben ontwikkeld.’ De werkplekleeroplossing Ask Erasmus MC blijft hierdoor continu in ontwikkeling.

Blijven actualiseren en toetsen

Omdat er in de loop van de tijd steeds meer duidelijk werd over het coronavirus en het ziekteverloop, moest de werkplekleeroplossing verder geactualiseerd worden. Hierdoor werden bijvoorbeeld richtlijnen aangepast of nieuwe onderwerpen toegevoegd. Denk hierbij aan ethiek en palliatieve zorg. Madelon Panman: ‘We hebben een goed systeem opgezet om met regelmaat met experts de inhoud te toetsen. Met het werkveld te evalueren welke content zij nog meer nodig hebben en welke informatie geactualiseerd moet worden.’ De uitdaging ligt in het ‘cureren’ van de inhoud wat betekent dat dit relevant en specifiek moet zijn voor de rollen en de taken van de zorgprofessional. Ook moet de hoeveelheid informatie precies genoeg zijn, zodat medewerkers niet overladen worden met irrelevante informatie. Én het moet accuraat en juist zijn. Mari Tere: “Met name de informatie over infectiepreventie veranderde steeds, waardoor we de inhoud van bijvoorbeeld de instructiefilms iedere keer moesten aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van het soort mondkapjes of het toepassen van de isolatieregels.”

Het is en blijft een uitdaging om alle informatie op een uniforme manier aan te bieden. Dit betekent dat alle rollen in AskDelphi op dezelfde manier moeten worden vormgegeven en uitgewerkt. Dit vergt de nodige discipline. Madelon: “We hebben een projectgroep opgericht die de voortgang bespreekt, inhoud prioriteert en afstemt wat er wel en niet wordt opgenomen in het systeem. Voorheen publiceerden de medewerkers van Xprtise voor ons de inhoud in AskErasmusMC. Nu doen wij dat zelf. Hiervoor zijn er beheerders opgeleid.”

Positieve ervaringen

Het lanceren van Ask Erasmus MC en vooral ook het delen van de Erasmus MC content met zorgprofessionals in heel Nederland, heeft veel positieve reacties en ervaringen opgeleverd. Het systeem is veelvuldig gebruikt, zowel binnen als buiten het Erasmus MC. Madelon: ‘De oplossing heeft geresulteerd in openheid van andere ziekenhuizen en zorgprofessionals om ook hun kennis en informatie te delen, van elkaar te leren en desgewenst kennis uit te wisselen. Zo deelden wij destijds met een ander ziekenhuis -dat ook gebruik maakt van AskDelphi- onze COVID-19 inhoud en maakten wij weer gebruik van de inhoud die zij voor niet-coronavirus gerelateerde onderwerpen hadden uitgewerkt. Denk aan onderwerpen als Medisch Rekenen en werkbegeleiding.’ De 5 Moments of Need® methodologie heeft dus vele inzichten en ervaringen opgeleverd die het Erasmus MC ook op niet-COVID-19 gerelateerde leervragen toepast. De aantallen gebruikers (zowel intern als extern) zijn sinds de lancering flink opgelopen.

‘De oplossing heeft geresulteerd in openheid van andere ziekenhuizen en zorgprofessionals om ook hun kennis en informatie te delen, van elkaar te leren en desgewenst kennis uit te wisselen.’

Aanrader voor andere ziekenhuizen

Het leren op de werkplek en Performance Support sluiten mooi aan op alle inzichten over hoe Erasmus MC medewerkers leren, waar zij leren en wat zij leren. Dankzij de 5 Moments of Need® methodologie wordt in samenwerking met het werkveld tot de kern inzichtelijk gemaakt wat essentieel is om te weten en te leren. Vervolgens wordt deze kennis op een snelle en visueel aantrekkelijke manier gepresenteerd. Madelon: “Dat biedt de zorgprofessional goede ondersteuning op de werkplek. Ook wordt duidelijk welke kennis via scholing en/of opleiding in een onderwijsomgeving aangeboden moet worden om op de werkplek goed te kunnen presteren.” Mari Tere: “De kracht in de methodiek zit dat we voor alle vijf de momenten van leren op een overzichtelijke manier content aanbieden, zodat onze medewerkers zelf -op het moment dat zij daar behoefte aan hebben- kunnen beschikken over de juiste content en ondersteuning. Ook geeft het binnen onze organisatie een bepaalde dynamiek van saamhorigheid; kennis wordt meer gedeeld en medewerkers voelen zich verantwoordelijk en meer betrokken bij de inhoud. Wij kunnen een oplossing als Ask Erasmus MC dan ook zéker aanraden aan andere ziekenhuizen.”

‘De kracht in de methodiek zit dat we voor alle vijf de momenten van leren nu op een overzichtelijke manier content aanbieden, zodat onze medewerkers zelf -op het moment dat zij daar behoefte aan hebben- kunnen beschikken over de juiste content en ondersteuning.’

Nieuwe ontwikkelingen

De werkplekleeroplossingen bij Erasmus MC blijven continu in ontwikkeling. Thomas van Kerkhof, Consultant bij Xprtise: ”We zijn bij Erasmus MC ook bezig met een project rondom werkbegeleiding. Daarvoor wordt een werkplekleeroplossing gemaakt en passen we de formele training voor werkbegeleiders en praktijkopleiders aan volgens de 5 Moments of Need® methodologie. Dit zijn medewerkers die zowel mbo als hbo studenten begeleiden tijdens hun stage.”

Naast deze werkplekleeroplossing wordt er ook gewerkt aan de leergang Didactiek. Thomas: ”Hiervoor hebben we de taken van opleiders, gastdocenten, wetenschappelijke docenten en student-assistenten geanalyseerd. Het doel hiervan is om binnen Erasmus MC als academie én geneeskunde samen te werken en één opleiding voor opleiders te vormen.”

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Wil jij ook het leren op de werkplek écht mogelijk maken of bent je geïnteresseerd in deelname aan de 5 Moments of Need® Designer Certificate opleiding? Neem dan contact met ons op om de aanpak en toepassing van de 5 Moments of Need® methodologie voor jouw organisatie te bespreken.

Onze diensten

Opzetten en implementeren van succesvolle leerstrategieën

Het team

Het betrokken team

Maak kennis met één van onze consultants

Iris Oomen

Consultant

Saskia Huussen

Customer Success Manager

Thomas van Kerkhof

Consultant

Meer weten?

Neem contact op met één van onze medewerkers of vul het contactformulier in.

Xprtise B.V. Parallelweg 27, 5223 AL, 's-Hertogenbosch