We gaan ‘In gesprek’ met onze collega’s over hun achtergrond in leren en ontwikkelen, de Xprtise-projecten die hen trots maken en hun visie op de grootste uitdagingen in Learning & Development de komende jaren. Dit keer de beurt aan onze Learning & Performance consultant Glenn van Loon. Na zijn studie Human Resources Management aan de Fontys Hogeschool in Tilburg startte Glenn zijn carrière in de werving en selectie en heeft hij daarna als opleidingsadviseur gewerkt. Omdat hij zich meer bezig wilde houden met leren in de ‘flow’ van het werk, is hij in augustus 2023 bij Xprtise gestart. Als Learning & Performance consultant is hij medeverantwoordelijk voor een aantal mooie projecten, onder andere bij Alrijne Zorggroep, Politie Nederland, SBB, Erasmus MC en de Nederlandse Spoorwegen.
Na mijn studie Human Resources Management aan de Fontys Hogeschool in Tilburg ben ik vanuit een hele leuke stage in mijn laatste leerjaar bij een werving en selectiebureau mijn carrière gestart binnen recruitment. Tijdens mijn studie merkte ik dat twee thema’s van HR mij het meeste aanspraken; recruitment (werven en selecteren) én leren en ontwikkelen. Zo moest ik bijvoorbeeld een trainingsprogramma ontwikkelen en nadenken hoe je mensen vanuit intrinsieke motivatie laat leren. Daar mee bezig zijn vond ik (toen al) erg interessant. Mijn afstudeeronderzoek deed ik over werkgeluk; hoe zorg je ervoor dat medewerkers op de juiste plek zitten, zodat zij vanuit flow kunnen werken? Bij dat werving en selectiebureau kon ik na mijn studie parttime aan de slag. Daarnaast was ik ook parttime bij de Fontys in Eindhoven aangesloten bij een club docenten die bezig waren met onderwijsvernieuwing. Dat was mijn eerste kennismaking met L&D. Een pittige tijd met twee parttimebanen naast elkaar. Toen ik na een half jaar fulltime als recruiter kon werken bij het werving en selectiebureau, ben ik daarvoor gegaan. Na een aantal jaar wilde ik mij meer richting L&D gaan bewegen en ben ik uiteindelijk als opleidingsadviseur bij een stichting in de zorg betrokken geweest bij een transitie in leren en ontwikkelen en werkplekleren. Ondanks deze transitie, bleven de formele leerinterventies hier het belangrijkste, terwijl ik mij juist meer bezig wilde houden met leren in de ‘flow’ van het werk. Daarom werk ik nu bij Xprtise; hier zijn wij dagelijks mee bezig voor onze klanten!
Bevlogen mensen vind ik inspirerend; als je ziet dat zij écht gelukkig zijn met wat ze doen. Het maakt niet uit of dat de schoonmaker is die met veel plezier een kantoorpand schoonmaakt of een keynote spreker die vol passie en energie over zijn onderwerp praat. Ik krijg er energie van om mensen te mogen helpen bij datgene te doen waar zij gelukkig van worden. Dit heb ik tot nu toe in alle rollen tijdens mijn carrière gedaan. In mijn werving en selectie tijd wilde ik dé match maken van de persoon met het juiste bedrijf. Als HR adviseur hielp ik leidinggevenden om hun teams in hun kracht te laten staan. En met de projecten die we binnen Xprtise doen, helpen we mensen om het werk gemakkelijker, beter en leuker te maken. Als we een Digitale Coach hebben ontwikkeld die hiervoor zorgt, dan krijg ik daar enorm veel energie van.
In mijn privéleven is sporten een rode draad. Vroeger vond ik alles al leuk of het nou voetbal, tennis of badminton was, ik kon er geen genoeg van krijgen. Ik ben geboren en opgegroeid in Dongen. Ik heb hier in de regio mijn sociale kring opgebouwd en woon er nog steeds met veel plezier. Ik kan genieten van goed eten, vind bordspellen heel leuk, hou van goede gesprekken met vrienden en ik ga graag sportieve uitdagingen aan. Zo ga ik in het najaar van 2024 de spannende Africa Classic uitdaging aan. In een 6-daagse tocht, fiets ik 400 kilometer en 4.000 hoogtemeters rond de Kilimanjaro, waarmee ik geld ophaal voor Amref Flying Docters. Dit is dubbel zo mooi omdat ik door het uitvoeren van mijn eigen passie (het mountainbiken), dromen van andere mensen kan helpen waarmaken.
‘Als ik kan helpen om het werk gemakkelijker, beter en leuker te maken door een goede Digitale Coach te bouwen, dan krijg ik daar enorm veel energie van.’
De maatschappij en de wereld waarin we leven, heeft veel impact op leren en ontwikkelen. Ik denk echt dat we dit op een heel andere manier moeten gaan inrichten. We proberen namelijk al heel veel jaar op dezelfde manier kennis bij mensen in hun hoofd te krijgen en hen taakbekwaam te maken op één manier. Als je ziet hoe de maatschappij zich ontwikkelt door de opkomst van technologie en door de informatie die in steeds hogere snelheid op ons afkomt, dan moeten we echt iets radicaals anders gaan doen. Ik vind het heel gaaf om op die trein te springen.
Wat Xprtise uniek maakt is het enthousiasme en de ambitie van de collega’s die er werken. Stuk voor stuk gepassioneerde, betrokken collega’s die écht in het belang van de klant denken. Het team is goed in projectmanagement. We hebben het goed voor elkaar om organisaties te helpen om (grote) projecten te overzien en daadwerkelijk goede resultaten te behalen. En niet te vergeten: de 5 Moments of Need® methodologie. Deze zit volledig verweven in onze organisatie, dat is uniek in Nederland. Momenteel volg ik zelf de 5 Moments of Need® Designer opleiding, wat ook voor mij vaak nog een grote eyeopener is in hoe je leren écht dichter bij de werkplek brengt.
Ik werk samen met een deelnemer van de Koninklijke Marine aan een Proof of Concept (PoC) voor de opleiding tot scheepswasser. In het begin denk je ‘dit gaat gewoon over het wassen van het textiel op de schepen, waarom moet je daar een Digitale Coach voor bouwen?’ Totdat je in gesprek gaat met de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn en je hoort wat het belang is om medewerkers op een goede manier taakbekwaam te maken. Hoe belangrijk het is dat de was op de juiste manier wordt gedaan, zodat de medewerkers die op missie zijn en vijf maanden dicht op elkaar leven, niet ziek worden. Daar komt veel bij kijken. En juist dát vind ik zo interessant aan de 5 Moments of Need® en aan deze opleiding: je leert verder en nóg dieper in de materie te duiken, dan je in eerste instantie zou bedenken.
Omdat ik begin augustus ben begonnen bij Xprtise, heb ik nog weinig projecten helemaal van A-Z gedraaid. Één project springt er voor mij wel uit. Dat is het leer-ecosysteem dat we bij Alrijne aan het bouwen zijn, samen met een LMS-leverancier. We creëren één ingang waar alles rondom leren en ontwikkelen centraal staat en medewerkers op een makkelijke manier van het ene onderwerp naar het andere kunnen doorschakelen. Alrijne wil het leren makkelijker, leuker en toegankelijker maken voor medewerkers door geen versnipperingen van allerlei systemen meer te hebben, maar alles op één plek samen te brengen. Binnen dit project ben ik kartrekker op verandermanagement. Hoe gaan we nou zorgen dat dit systeem straks op een goede manier ontvangen wordt? De pilot die we draaien heb ik voorbereid. Hoe navigeren mensen straks binnen dat systeem en hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit zo intuïtief mogelijk is? Dat draagt ook bij aan hoe snel ze de verandering omarmen. Daarnaast werk ik ook aan mooie projecten voor onder andere Politie Nederland, SBB, Erasmus en de Nederlandse Spoorwegen.
‘Het gaat er niet om dat je de kennis hebt, maar dat je weet waar je het kunt vinden als je het nodig hebt.’
Het gaat er in de toekomst meer om dat we medewerkers leren waar zij kennis en informatie moeten zoeken als zij dat nodig hebben, dan om alle kennis en informatie erin te stampen wanneer er iets geleerd moet worden. Omdat we steeds meer informatie op ons afkrijgen, zijn onze hersenen er niet meer toe in staat om alles op te slaan en te onthouden. We moeten medewerkers dus leren waar zij de informatie kunnen vinden op het moment dat zij dit nodig hebben. Ook denk ik dat we binnen L&D nog te ver achterliggen als je kijkt naar de manier waarop we medewerkers bekwaam maken en houden in hun werk; regelmatig grijpen we terug op de traditionele vormen van leren. Het gaat er echter niet om dat je de kennis hebt, maar dat je weet waar je het kunt vinden als je het nodig hebt. Daar moeten we rekening mee houden! Een performance-first mindset is belangrijk. Door de krapte op de arbeidsmarkt en de alsmaar toenemende informatie die steeds sneller op ons afkomt, is traditioneel opleiden niet voldoende meer. Leren tijdens het werk is dan noodzakelijk.
Ook denk ik dat Artificial Intelligence (AI) op leren en ontwikkelen een grote impact krijgt. Het gaat L&D professionals helpen (mits je het goed gebruikt) om tijd te besteden aan datgene wat er echt toe doet. Het kan onder andere de administratieve standaard processen die L&D’ers nu ook in hun takenpakket hebben, verminderen. Door AI blijft er ruimte over om tijd te besteden aan hoe je leren en ontwikkelen aan kan laten sluiten op het moment van toepassen: de werkplek!
Meer weten over Glenn van Loon? Bekijk zijn LinkedIn-profiel of stuur een e-mail naar: g.vanloon@xprtise.com.
Dankjewel!’
Neem contact op met één van onze medewerkers of vul het contactformulier in.