Succesverhalen

Albert Schweitzer ziekenhuis

Werkplekleeroplossing speciaal voor verpleegkundigen op COVID-19 afdeling van ASZ

Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht lanceert werkplekleeroplossing in zeer korte tijd

Als topklinisch ziekenhuis leidt het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) in Dordrecht elke dag hun personeel op om ervoor te zorgen dat zij bevoegd en bekwaam blijven. Het ASz Leerhuis ondersteunt dit door initieel onderwijs, het opleiden van zittend personeel en het doen van wetenschappelijk onderzoek. Omdat er een sterke behoefte was aan COVID-19 scholing, is in september besloten een werkplekleeroplossing te ontwerpen die ervoor zorgt dat álle verpleegkundigen van het ASz ingezet kunnen worden op de recent opgezette COVID-19 afdeling. 

Het aantal COVID-patiënten nam na de zomer enorm toe en daarmee ook de druk op de verschillende afdelingen van het Albert Schweizer ziekenhuis. Mariëlle Troudes, onderwijskundig adviseur bij ASz: “We zagen niet alleen een toename van het aantal patiënten, ook onze verpleegkundigen vielen steeds meer uit omdat zij ook besmet raakten. Half september hebben we dan ook met z’n allen de schouders eronder gezet om een werkplekleeroplossing te maken. Dit heeft ervoor gezorgd dat AskDelphi, de performance support oplossing, binnen twee weken live is gegaan. Hiermee kunnen onze medewerkers op onze speciale COVID-19 afdeling direct gebruik maken van het leren op de werkplek en kunnen ook medewerkers van andere afdelingen direct bijspringen.”

Toetsing en scholing op de werkvloer

De werkplekleeroplossing is een online leerplatform dat verpleegkundigen –in the moment of need– op het juiste moment relevante content aanbiedt, gebaseerd op de rol, de locatie en de persoonlijke voorkeuren van de medewerker. Zij worden op de werkvloer ondersteunt in het uitvoeren van COVID-19-gerelateerde werkzaamheden door het aanbieden van de kennis die nodig is om hun taak goed uit te voeren. Isabel Juliana, Afdelingshoofd Leren & Ontwikkelen Leerhuis: “Werkplekleren is voor ons ziekenhuis, maar ook algemeen in de zorg, enorm belangrijk. Verpleegkundigen hebben nauwelijks tijd om naar het klaslokaal te gaan en daarbij leren zij sneller in de context van hun werkpraktijk of van experts op de afdeling. Omdat wij al een aantal jaar dagelijks werken aan toetsing en scholing op de werkvloer en hiervoor een omgeving hebben die volgens de 5 Moments of Need® methodologie is opgebouwd, konden wij in september supersnel schakelen.”

‘Verpleegkundigen hebben nauwelijks tijd om naar het klaslokaal te gaan en daarbij leren zij sneller in de context van hun werkpraktijk of van experts op de afdeling.’

AskErasmusMC als uitgangspunt

In maart -tijdens de eerste uitbraak van het coronavirus- heeft Erasmus MC in Rotterdam het AskDelphi online portaal ingericht waar zorgprofessionals van Erasmus MC én daarbuiten zich kunnen bijscholen en laten informeren over het COVID-19 virus. Deze AskErasmusMC werkplekleeroplossing is bedoeld voor alle zorgprofessionals in Nederland die bij willen of moeten springen om de groeiende zorgvraag aan te kunnen. Mariëlle: “De content die hierin beschikbaar was, heeft ons enorm geholpen met ons eigen portaal. De structuur was al opgezet, waardoor we meteen de inhoud in konden duiken. ‘Welke content is voor ons relevant en welke content moeten wij zelf nog ontwikkelen?’ Samen met onze interne inhoudsexperts hebben wij de content in razendsnel tempo bekeken, beoordeeld en aangepast naar ASz maatstaven en protocollen en gingen we begin oktober ‘live’.”

Doorontwikkelen van de content

De eerste reacties op de werkplekleeroplossing kwamen al vlot binnen en zijn erg positief. Isabel: “Onze medewerkers zijn erg tevreden. Ze vinden het prettig om hun kennis op te kunnen frissen en vinden de tool gebruiksvriendelijk. Inmiddels hebben we een telefonische evaluatie gehouden onder de gebruikers en is er ook goede feedback ontvangen om AskDelphi nog beter in te richten en de content op een aantal punten aan te passen.” Doorontwikkeling van de content staat voor het ASz dan ook op de planning. Mariëlle: “Gezien de snelheid waarmee onze werkplekleeroplossing is gelanceerd, zagen we dit ook als een pilot om de content daarna verder aan te scherpen en aan te passen. Daarnaast hebben we ons met deze lancering eerst gericht op verpleegkundigen op niet-acute afdelingen, aangezien de behoefte daar op dat moment het grootst was. Op dit moment zijn we dan ook bezig om dit voor andere rollen in ons ziekenhuis te ontwikkelen. Denk aan anesthesiemedewerkers, verkoeververpleegkundigen en arts-assistenten.”

Samenwerken met Xprtise

Het ASz Leerhuis wil bijdragen aan het opleiden van voldoende, bekwame professionals in een steeds complexer wordende zorg, zowel voor het Albert Schweitzer ziekenhuis zelf als in de regio en wil daarbij een cultuur creëren waarin het veilig en uitnodigend is om te leren. De werkplekleeroplossingen die samen met Xprtise worden ontwikkeld, helpen daarbij. Mariëlle: “We kennen Xprtise al een aantal jaren. De samenwerking is erg prettig en we hebben een goede relatie opgebouwd als het gaat om uitwisseling van kennis van werkplekleren en de 5 Moments of Need® methodologie. Xprtise brengt een hoop onderwijskundige kennis mee en handvatten om hier op een goede en vlotte manier mee aan de slag te gaan.”

Mariëlle: “Het is altijd fijn om samen te sparren en te discussieren over onderwijskundige vraagstukken. Daarnaast ervaar ik een enorme mate van betrokkenheid, snelheid en interesse om echt te helpen. Ik ben via Xprtise gecertificeerd en opgeleid in de 5 Moments of Need® methodologie, wat mij dagelijks helpt om de beste oplossingen voor onze collega’s op de werkvloer te maken.”

‘Ik ben via Xprtise gecertificeerd en opgeleid in de 5 Moments of Need® methodologie, wat mij dagelijks helpt om de beste oplossingen voor onze collega’s op de werkvloer te maken.’

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Wil jij ook het leren op de werkplek écht mogelijk maken of bent je geïnteresseerd in deelname aan de 5 Moments of Need® Designer Certificate opleiding? Neem dan contact met ons op om de aanpak en toepassing van de 5 Moments of Need® methodologie voor jouw organisatie te bespreken.

Bron foto: Albert Schweizer Ziekenhuis.

Onze diensten

Opzetten en implementeren van succesvolle leerstrategieën

Het team

Het betrokken team

Maak kennis met één van onze consultants

Iris Oomen

Consultant

Saskia Huussen

Customer Success Manager

Thomas van Kerkhof

Consultant

Meer weten?

Neem contact op met één van onze medewerkers of vul het contactformulier in.

Xprtise B.V. Parallelweg 27, 5223 AL, 's-Hertogenbosch