Van traditioneel opleiden naar innovatief opleiden met een werkplekleeroplossing voor de Officier van Dienst Recherche (OvD-R) bij Politie Nederland
De maatschappij verandert snel. Het politiewerk dus ook. De Politieacademie biedt medewerkers veel mogelijkheden verder te leren en zich te blijven ontwikkelen. Omdat kennis en vaardigheden snel verouderd zijn, wil de politie hierop in kunnen spelen door het formele leren te koppelen aan informeel leren. Opleiden moet gebaseerd zijn op permanente educatie; een lang leven leren! De uitdaging voor de Politie is de ‘kloof’ tussen startbekwaam (eerste opleiding tot agent) en vakbekwaam te dichten én hiermee het leren en ontwikkelen dichter bij de werkplek te brengen.
Xprtise is gevraagd een pilot voor werkplekleren op te zetten voor de nieuwe opleiding van Officier van Dienst Recherche (OvD-R). Hierbij is de 5 Moments of Need®-methodologie volledig geïntegreerd in het leertraject. Met de inzet van adaptief leren via Drillster en Performance Support software zoals AskDelphi, worden theorie en praktijk slim gecombineerd. Hierdoor kunnen medewerkers zelfstandig voorafgaand en na de opleiding oefenen met het lesmateriaal, waardoor de traditionele theorieweek is ingekort tot slechts anderhalve dag en er meer ruimte is voor praktijktraining.
» Efficiëntere opleiding: de tweeweekse opleiding is door de pilot met maar liefst een week ingekort. De verkorting van de theorietijd maakt dat er meer tijd beschikbaar is voor praktijkgerichte training.
» Hogere gebruikersacceptatie: politiemedewerkers waarderen de directe en toegankelijke ondersteuning; zo geeft 75% van de gebruikers aan dat AskDelphi het werken volgens procedures vergemakkelijkt en 100% ervaart Drillster als behulpzaam en gebruiksvriendelijk.
» Verbeterde standaardisatie van werkprocessen: de werkplekleeroplossing draagt bij aan de standaardisatie van werkprocessen en biedt een actueel kennissysteem dat continue ondersteuning biedt
Een simulatie, met ondersteuning van Performance Support en adaptief leren, is een krachtig leermiddel gebleken. Op basis van de positieve pilotresultaten wordt dan ook gekeken naar verdere verankering van werkplekleren binnen de politieopleiding. De inzichten worden ingezet om formeel en informeel leren beter te verbinden en om toekomstige leertrajecten te optimaliseren. Ook het onderhoud en de actualisering van het kennissysteem blijft een prioriteit.
De nieuwe manier van opleiden moet onze studenten helpen om zelf de regie te pakken over hun eigen leerproces.
– Eva Vahrmeijer, Docent bij de Politieacademie.
Wil jij ook het leren op de werkplek écht mogelijk maken of bent je geïnteresseerd in deelname aan de 5 Moments of Need® Designer Certificate opleiding? Neem dan contact met ons op om de aanpak en toepassing van de 5 Moments of Need® methodologie voor jouw organisatie te bespreken.
Neem contact op met één van onze medewerkers of vul het contactformulier in.