Succesverhalen

Aviko

Innovatief, snel en efficiënt opleiden dankzij werkplekleren bij Aviko

Een werkplekleeroplossing voor operators in de Aviko fabriek in Steenderen

Aviko is één van de grootste Europese producenten van verse, diepgevroren en gedroogde aardappelproducten en behoort in deze branche tot de top vier marktleiders in de wereld. Vanuit zestien productielocaties in Nederland, België, Duitsland, Zweden, Polen en China bedienen zij dagelijks ruim 16 miljoen consumenten in meer dan 110 landen. Bij Aviko in Steenderen (Gelderland) werken ruim 500 mensen. Nieuwe medewerkers starten bij Aviko direct bij de Academy. Dit is het eigen opleidingscentrum waar medewerkers meerdere trainingen volgen voordat zij de werkvloer op gaan.  

Naast het goed faciliteren van het onboardingsproces van medewerkers, ondersteunt de Academy medewerkers en leidinggevenden in het ontwikkelen van kennis en vaardigheden tijdens het werk met trainingen uiteenlopend van Excel tot communicatie, machinevaardigheid, voedselveiligheid en safety.

Martijn Bosman, Learning & Development specialist bij Aviko: “Voor nieuwe medewerkers die te maken krijgen met de machines in onze fabrieken, hebben wij bij onze Academy een opleidingsprogramma beschikbaar dat zich richt op alle verschillende activiteiten die zich op de werkvloer voordoen. We hebben leerdoelen geformuleerd die een operator moet behalen. Zij worden daarin begeleid door een werkplekopleider. Onderdeel van dat opleidingsprogramma zijn e-learnings, diverse trainingen en zogenoemde EPL’s: Eén Punts Lessen. Deze EPL’s beschrijven een enkelvoudige handeling in korte, bondige instructies inclusief beeldmateriaal. Maar dat kan efficiënter! Wij willen onze medewerkers namelijk zo goed mogelijk ondersteunen in én tijdens hun dagelijks werk; daar ligt meteen ook de grootste uitdaging van onze Academy. Dus zochten we naar een manier om leren vooral op de werkplek mogelijk te maken. Via een van onze partners hihaho, interactieve video, werden we geïnformeerd over de 5 Moments of Need® methodologie en geadviseerd contact op te nemen met Xprtise. Hierin zagen wij direct een kans om innovatief op te kunnen leiden en leren écht  naar de werkplek te brengen.Daarbij ook rekening houdend met de uitrol naar onze nieuwe fabrieken in onder meer Poperinge (België). En de groei die wij in China doormaken.”

Martijn geeft aan al ruimere tijd bezig te zijn met werkplekopleiden en het verbeteren van formele leertrajecten, maar het resultaat was toch dat er veel kennisverval optrad bij (nieuwe) medewerkers. Daardoor werd een jaar later het traject regelmatig herhaald. Dat steeds opnieuw beginnen kostte de organisatie veel resources en daarom was hij op zoek naar een vernieuwde aanpak. Wat hem aansprak aan Xprtise is de ervaring in de productieomgevingen; Xprtise werkt onder andere ook voor Colgate met deze beproefde 5 Moments of Need® methodologie. “Het is fijn om te zien en het geeft vertrouwen als een nieuwe aanpak zichzelf al heeft bewezen, het gebaseerd is op waar je zelf al mee bezig bent en het aansluit op de wensen en verwachtingen.”

De vraag van Aviko

Martijn: “Onze vraag was heel concreet: Kunnen jullie een werkplekleeroplossing ontwikkelen voor de operators van een van onze inpaklijnen in onze Aviko fabriek in Steenderen, zodat wij onze medewerkers ook tijdens het werk kunnen ondersteunen?”

Aviko wil met de werkplekleeroplossing leren innovatief maken én een voorbeeld zijn voor anderen. Martijn: “Wij willen onze operators in onze aardappelfabrieken helpen om hun werk uniform en betrouwbaar uit te voeren. Ook willen we nieuwe medewerkers tijdens de ‘on-boarding’ periode met behulp van een werkplekleeroplossing snel en efficiënt opleiden; zeker bij de uitrol van nieuwe fabrieken.”

Martijn geeft aan zelf al voor het daadwerkelijk aan de slag gaan met Xprtise, overtuigd te zijn geweest van de 5 Moments of Need® aanpak. “Maar nadat we de Proof of Concept (PoC) hebben opgeleverd en geïntroduceerd en vervolgens een pilot project hebben uitgerold, is het erg mooi om te zien dat operators zelf deze aanpak omarmen en de werkplekleeroplossing gebruiken, zelfs nog meer we vooraf verwacht hadden.”

‘Met behulp van de 5 Moments of Need® methodologie hebben we een werkplekleeroplossing ontwikkeld die onze operators nog meer omarmen dan wij als L&D zelf vooraf hadden verwacht.’

Aanpak om tot een nieuwe werkplekleeroplossing te komen

Om te onderzoeken hoe Aviko het leren op de werkplek kan brengen, is ervoor gekozen om een pilot project uit te voeren. Binnen het ontwerp van de totale werkplekleeroplossing voor deze productielijn is rekening gehouden met bestaande content die reeds binnen Aviko beschikbaar is om op die manier de al gedane investering in die middelen te optimaliseren.

De aanpak van Xprtise bestond vervolgens uit verschillende stappen:

 1. Werkplekanalyse om de huidige processen in kaart te brengen en het werk in concrete taken, processen en stappen in te delen
 2. Een kritieke taakanalyse waarbij wordt gekeken naar taken en rollen van medewerkers, te bepalen welke kritiek zijn en welke informatie en kennis daarvoor nodig is. Hoe hoger de criticaliteit van de taak, hoe meer aandacht deze krijgt in de werkplekleeroplossing en leerinterventies (formeel en informeel).
 3. De ontwikkeling van een Proof op Concept waarin de benodigde informatie en kennis is ondergebracht in een eerste opzet van een werkende Performance Supportoplossing. Hiermee krijgt Aviko een duidelijk beeld van de toegevoegde waarde en de toepasbaarheid van de 5 Moments of Need® aanpak.
 4. De doorontwikkeling van de werkplekleeroplossing zodat deze volledig en zorgvuldig uitgewerkt is voor de pilot.
 5. Een pilot op locatie in Steenderen.
 6. Medewerkers evaluatie van de pilot en het bepalen van de vervolgstappen.

Over de samenwerking met Xprtise zegt Martijn het volgende: “Wat me opvalt is dat bij Xprtise échte mensen werken. Ze zijn bevlogen, geloven in hun aanpak en komen met goede voorbeelden en concrete adviezen. In het begin waren de consultants strak en rechtlijnig, wat ons erg hielp om de innovatie van de grond te krijgen. Het is lastig om vanuit je bestaande denkkaders op een compleet andere manier naar leren te kijken. Xprtise heeft ons geleerd om op een respectvolle manier onze ‘darlings te killen’. We hebben natuurlijk veel moeite gestopt in onze huidige aanpak en moeten dit toch gaan aanpassen. Vol overtuiging gaan we samen met Xprtise die uitdaging aan.”

Het resultaat tot nu toe

Het resultaat van de pilot is een werkplekleeroplossing die gewaardeerd wordt door de medewerkers (zowel operators als productieleiders) op de inpaklijn. De reacties van Aviko medewerkers op de werkplekleeroplossing zijn erg positief:

 • ‘In het begin was ik een beetje huiverig voor dit medium, omdat we ook al e-learning hebben. Maar het heeft absoluut toegevoegde waarde! Zéker voor nieuwe medewerkers.’
 • ‘Het is vooral handig voor onze nieuwe collega’s. Operators van een andere lijn vonden het erg prettig en duidelijk om op deze manier te werken.’
 • ‘Met dit systeem bepaal je ook een standaard voor je locatie. Heel handig!’ (productieleider)
 • ‘Het is echt heel makkelijk om dit erbij te pakken als we er niet uit komen en als er even niets te doen is.’
 • ‘Het resultaat van de pilot is een werkplekleeroplossing die gewaardeerd wordt door zowel onze operators als onze productieleiders.’

De volgende stap

Aviko biedt de Aviko Academy medewerkers een in-company 5 Moments of Need® Designer Certificate opleiding aan. Tijdens deze opleiding leren zij hoe zij zelf werkplekleeroplossingen kunnen ontwerpen en ontwikkelen. Martijn: “Na het afronden van deze opleiding zijn onze medewerkers gecertificeerd en kunnen zij zelfstandig innovatieve werkplekleeroplossingen ontwikkelen op basis van de 5 Moments of Need® methodologie voor onze productielijnen waarin e-learning, klassikale trainingen, interactieve video, Performance Support en misschien andere tools of middelen samenkomen. Omdat ze tijdens de opleiding al werken aan verschillende concrete projecten, kunnen we snel stappen zetten.”

Op korte termijn wil Aviko de 5 Moments of Need® werkplekleeroplossingen verder uitgebreiden en doorontwikkelen, vandaar de keuze voor een in-company 5 Moments of Need® Designer Certification opleiding. Door het breder uitrollen, zal ook de laatste weerstand omtrent innovatie, als die er al is, weg worden genomen. Op de middellange termijn, aansluitend op het doorontwikkelen van de werkplekleeroplossingen, zal Aviko alle formele leertrajecten anders gaan inrichten. Ook hierbij zal Xprtise hen ondersteunen.

En de plannen voor de lange termijn? Dat wordt volgens Martijn echt de next step: 5 Moments of Need® methodologie gebaseerde werkplekleeroplossingen handsfree aanbieden! Bijvoorbeeld met een Realware bril of andere technologieën die we nu wellicht nog helemaal niet kennen. “Als ik aan die toekomst denk, lijkt een tablet zelfs alweer ouderwets. We hopen dat Xprtise ook hierin onze partner kan zijn. We zijn benieuwd naar hun kijk op Augmented, Mixed & Virtual reality en dus ook op nieuwe toepassingen zoals een realware bril in de productieomgeving.”

Tot slot

Wat wil Aviko zeker nog kwijt? “Het werken met Xprtise aan werkplekleeroplossingen rondom de 5 Moments of Need® methodologie levert ook onverwachte resultaten op. Het geeft ons veel (nieuwe) energie om actief samen met de collega’s van de werkvloer te werken aan Learning & Development oplossingen. Deze aanpak helpt ook onze productieleiders om de discussie met ploegen aan te gaan over de inhoud van het werk. Je legt vast hoe je het wilt doen. Dit is een onverwachts, en zeer welkom, bijeffect.”

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Wil jij ook het leren op de werkplek écht mogelijk maken of bent je geïnteresseerd in deelname aan de 5 Moments of Need® Designer Certificate opleiding? Neem dan contact met ons op om de aanpak en toepassing van de 5 Moments of Need® methodologie voor jouw organisatie te bespreken.

Onze diensten

Opzetten en implementeren van succesvolle leerstrategieën

Het team

Het betrokken team

Maak kennis met één van onze consultants

Iris Oomen

Consultant

Saskia Huussen

Customer Success Manager

Thomas van Kerkhof

Consultant

Meer weten?

Neem contact op met één van onze medewerkers of vul het contactformulier in.

Xprtise B.V. Parallelweg 27, 5223 AL, 's-Hertogenbosch