Nieuws

Feestelijke lancering Alrijne Leerlab; het nieuwe leerecosysteem van Alrijne Zorggroep

  • Susanne Sterkenburg

Maakt leren makkelijker, leuker én toegankelijker voor alle Alrijne medewerkers.

Vandaag was de officiële feestelijke lancering van Alrijne Leerlab in het ziekenhuis in Leiderdorp. Alrijne Leerlab is het nieuwe innovatieve leerecosysteem van Alrijne Zorggroep. Het zorgt ervoor dat leren makkelijker, leuker én toegankelijker is voor alle medewerkers in zowel de ziekenhuizen als de verpleeghuizen.

In 2018 werd AskAlrijne geïntroduceerd. Hiermee werd het leren dichter bij de werkplek aangeboden én toegankelijker en slimmer gemaakt. Sindsdien is er voor veel verschillende afdelingen binnen Alrijne Zorggroep informatie toegevoegd. Het leerlandschap raakte daardoor behoorlijk versnipperd, waardoor medewerkers soms geen overzicht meer hadden. Daarnaast lag de focus te veel op het uitvoeren van verplichte modules in plaats van op het uitdagen van medewerkers om zich continu te blijven ontwikkelen.

Saskia Huussen, consultant bij Xprtise: ‘In de praktijk betekent een combinatie van leermiddelen vaak ook een combinatie van verschillende technologieën, die niet altijd aan elkaar gekoppeld zijn. Medewerkers kunnen dan het overzicht verliezen als zij in verschillende systemen op zoek gaan naar leermiddelen. Om dit te voorkomen en alle systemen voor een gebruiker visueel in één overzicht te plaatsen, hebben we in samenwerking met de Alrijne Academie en Infolearn een helder leerecosysteem ontwikkeld met een gepersonaliseerd overzicht van relevante leermiddelen en verplichte leeractiviteiten.’

‘Medewerkers kunnen het overzicht verliezen als zij in verschillende systemen op zoek gaan naar leermiddelen.’

Wat biedt het Leerlab?

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan een geïntegreerd en centraal leerecosysteem; één ingang tot het totale aanbod voor leren binnen Alrijne. Een aantal belangrijke voordelen:

  • Het leren is gepersonaliseerd op basis van de medewerker en zijn rol.
  • Er is een duidelijke focus op werkplekleren; hiermee wordt leren efficiënter, natuurlijker én leuker voor de gebruiker.
  • De regie is in eigen handen. Op basis van de 5 Moments of Need® methodologie wordt de leercontent in kleine delen opgedeeld. Op deze manier ontstaat er voor de gebruiker een trigger om zélf actie te ondernemen en iets te leren op het moment dat het relevant is. Dat zorgt voor een grotere intrinsieke motivatie.
  • Het platform heeft één ingang voor alles wat met leren en ontwikkelen te maken heeft. Dat is dus inclusief werkplekleren, registratie van de vereiste leeronderdelen en facultatieve ontwikkelaspecten. Dit maakt het systeem heel gebruiksvriendelijk: gebruikers merken niet dat zij wisselen tussen verschillende applicaties.
  • Gebruikers actualiseren hun leer- en ontwikkeldossier zelf; ze kunnen gemakkelijk gegevens downloaden en uploaden. Ook dit draagt bij aan het vergroten van hun intrinsieke motivatie. Gaat een medewerker uit dienst? Dan kan het dossier eenvoudig worden meegenomen naar een volgende werkgever.

Caroline Luijbregts, opleidingsadviseur bij Alrijne Zorggroep: ‘Ik ben trots op de lancering van het nieuwe Alrijne Leerlab! Het is een overzichtelijk leerecosysteem geworden dat gebruiksvriendelijk, flexibel én visueel aantrekkelijk is. Het is écht een persoonlijke leeromgeving geworden waarin alles voor een medewerker overzichtelijk bij elkaar staat. Inclusief tools die hen enthousiasmeren om door te leren.’

‘Het is écht een persoonlijke leeromgeving geworden waarin alles voor een medewerker overzichtelijk bij elkaar staat.’

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Heb je interesse om ook eens te sparren over de mogelijkheden van het inrichten van een leerecosysteem voor jouw organisatie? Neem dan contact op via het contactformulier.

Meer weten?

Neem contact op met één van onze medewerkers of vul het contactformulier in.

Xprtise B.V. Parallelweg 27, 5223 AL, 's-Hertogenbosch