Academy

Maak van de werkplek de beste opleidingsplek; Schrijf je in voor de 5 Moments of Need® Designer opleiding.

  • Susanne Sterkenburg
L&D professionals opgelet! Op maandag 23 september 2024 starten we weer met een nieuwe 5 Moments of Need® Designer Certificate-opleiding. Dit is jouw kans om meer te leren over het 5 Moments of Need® gedachtegoed én direct aan de slag te gaan met het ontwerpen van werkplekleeroplossingen voor jouw eigen organisatie. Hoe is het om deel te nemen aan het certificeringsprogramma? Wat levert het op en hoe pas je het geleerde toe in de praktijk? We vroegen het aan Jocelyn Nugteren en Marieke Dietze, beide werkzaam op de afdeling Talent ontwikkeling bij ASVZ én vorig jaar geslaagd voor de opleiding.

ASVZ ondersteunt -met zo’n 6.000 medewerkers- mensen met een beperking om het gewone leven te ervaren. Met alles wat daarbij hoort: een menswaardige leefomgeving, sociale contacten, betekenisvol(le) werk en/of daginvulling en ruimte om zelf keuzes te maken. Jocelyn: ‘Je kunt je voorstellen dat onze organisatie bij uitstek geschikt is om het leren naar de werkplek te brengen. Onze collega’s willen namelijk altijd beschikbaar zijn voor onze cliënten en dus niet van de werkplek af moeten om iets te leren, want: op de werkplek gebeurt het! ‘Marieke: ‘Het enthousiasme van onze directe collega over de mogelijkheden van de methodologie, maakte dat we ons hierin wilden verdiepen. Toen bleek dat de opleiding bestond én deze een week later startte, besloten we in het diepe te springen en direct mee te doen. ‘ Jocelyn: ‘Dit was een hele uitdaging, want onze voorbereidingen waren nihil en we wisten nog maar weinig over deze manier van werken. De opleiding is gelukkig heel praktisch, waardoor er snel een hoop duidelijk wordt.’

Op de werkplek blijven

Tijdens de 5 Moments of Need® opleiding leer je in ongeveer vier maanden tijd alle ins en outs van de methodologie, ontwikkeld door Conrad Gottfredson en Bob Mosher. In een groep van maximaal zestien L&D professionals werk je toe naar het behalen van het 5 Moments of Need® Designer Certificaat. Jocelyn: ‘Bij ASVZ zijn wij altijd op de werkplek bezig, dat is onze kracht. Daarom is voor ons de omslag gemakkelijk te maken. Het gros van onze collega’s waar wij ondersteunend aan zijn, wil namelijk niet van de werkplek af. Daarom is draagvlak creëren voor deze manier van leren bij ons geen probleem. We zijn echter een grote organisatie, dus hebben te maken met allerlei processen en systemen, die we niet zomaar aan de kant kunnen zetten. Wat dat betreft is de omschakeling naar deze nieuwe manier van leren een meerjarenplan, maar de start is met de opleiding zéker gemaakt. Leren en werken worden één’.

‘De opleiding is heel praktisch, waardoor er snel een hoop duidelijk wordt.’

Van elkaar leren

De opzet van de opleiding is uniek, omdat de praktijkopdracht in het Nederlands uitgevoerd kan worden én het Learning Experience & Performance Plan (LEaP) wordt omgezet in een Proof of Concept (PoC) in een Digitale Coach met een relevante werkplekleeroplossing voor een specifiek vraagstuk van de eigen organisatie. Met de PoC toon je aan dat je in staat bent om zelfstandig een ontwerp te maken. Deze blijft twee maanden na afloop van de opleiding beschikbaar.

Marieke: ‘Tijdens de opleiding hebben we veel van elkaar geleerd, we konden in de documenten van de andere deelnemers kijken en sparren over elkaars ideeën. Daar leer je heel veel van!’ Jocelyn: ‘Wat mij is bijgebleven is de quote: “Als je weet waar je informatie kunt vinden, blijft er ruimte in je hersenen over voor creatieve processen.” Hierdoor voelde ik wat de kern van de opleiding is en waar het naar toe zou gaan. Onze eindpresentatie hebben we daarom ook anders dan anders aangepakt: geen PowerPoint-presentatie maar tekeningen die ons proces en plan inzichtelijk maakten.’

‘Als je weet waar je informatie kunt vinden, blijft er ruimte in je hersenen over voor creatieve processen.’

Tijdens de opleiding leer hoe je:

  • Traditionele klassikale instructietijd met 30-50% vermindert
  • Werkonderbrekingen en onnodige zoektijd vermindert
  • De vindbaarheid van beschikbare bronnen voor werknemers verhoogt terwijl ze aan het werk zijn
  • Presteren ondersteunt en efficiëntie verbetert
  • Betekenisvolle data analyseert en rapporteert

Naast de live en virtuele sessies met de hele groep, vindt er een persoonlijke intake plaats en word je individueel ondersteund wanneer je de kennis gaat toepassen binnen jouw eigen praktijkopdracht. Daarnaast krijg je toegang tot de EnABLE digital coach omgeving waarin alle materialen en voorbeelden zijn opgenomen die nodig zijn om de opleiding af te ronden.

Marieke: ‘We kwamen er tijdens de opleiding achter dat we eigenlijk nog heel veel in het klaslokaal doen, terwijl dat maar weinig rendement oplevert. Dat was echt een grote eye-opener!’ Jocelyn: ‘Het nieuwe gedachtegoed zijn we dan ook meteen aan het doorvoeren binnen veel van onze trainingen. Dit doen we door kritisch te kijken naar wat er écht in thuis hoort. Hierbij sturen we meer op werkervaring, de theorie komt later wel. Dit is een grote omslag in ons denken.’

Praktische details

Het opleidingsprogramma heeft een doorlooptijd van ongeveer vier maanden met een individuele tijdsinvestering van +/- 60 tot 80 uur. De investering voor het complete programma bedraagt €2.995,- (ex BTW). Groepskorting is mogelijk op aanvraag. We hanteren groepen van maximaal 16 deelnemers. In-company 5 Moments of Need® opleidingen zijn mogelijk op aanvraag.

Tips van van Jocelyn en Marieke voor deelname aan de opleiding

Wil je de 5 Moments of Need® Designer opleiding volgen? Dan hebben Jocelyn en Marieke nog een aantal handige tips voor je:

  1. Ga aan de slag met een praktijkopdracht die je meteen kunt gebruiken binnen je eigen organisatie;
  2. Zorg voor een klein afgebakend onderwerp, zodat je alles kunt uitwerken tijdens de opleiding;
  3. Ga er enthousiast en onbevangen in. Het kan haast niet anders dat je in de methodologie gaat geloven en het uiteindelijk helemaal gaat begrijpen. Neem daarin echt je tijd.
  4. Heb lef! Blijf niet bij het oude vertrouwde, maar pak het anders aan dan je gewend bent.

Interesse in deze unieke opleiding?

Wil jij ook innovatieve werkplekleeroplossingen bedenken en leren op de werkplek écht mogelijk maken? En heb je interesse in deze unieke 5 Moments of Need® opleiding die op maandag 23 september 2024 van start gaat? Neem dan contact op met Marloes Thielen via m.thielen@xprtise.com. Liever een in-company 5 Moments of Need® opleiding organiseren? Dat kan! Vraag Marloes naar de mogelijkheden.

Meer weten?

Neem contact op met één van onze medewerkers of vul het contactformulier in.

Xprtise B.V. Parallelweg 27, 5223 AL, 's-Hertogenbosch